Feestkaart

De feestendatabank is verhuisd en kreeg een nieuw jasje!

De nieuwe feestendatabank is te raadplegen op de website van Histories vzw: https://historiesvzw.be/aanbod/databanken/feesten/

Veel feestplezier!

Hieronder vindt u een overzicht van de feesten in Vlaanderen. Momenteel bevat deze lijst 11 feesten. Staat uw feest er (nog) niet tussen, voeg deze dan toe.
Driejaarlijkse koningschieting en kasteelfeesten (Waanrode (Kortenaken))

De koningschieting van de Sint-Sebastiaansgilde van Waanrode is een driejaarlijks gebeuren en heeft telkens plaats op 15 augustus op het grafelijke domein van de hoofdman. De koningschieting gaat gepaard met heuse kasteelfeesten. Op deze dag is het kasteeldomein gratis toegankelijk voor iedereen en zijn er zowel voor, tijdens, als na de schieting heel wat randactiviteiten. De dag begint altijd met een plechtige misviering op de pui van het kasteel, waarna de leden van de Koninklijke Sebastiaansgilde in optocht naar de plaats van de koningschieting gaan.

Driekoningenfeesten (Kerksken (Haaltert))

Driekoningen is een christelijk feest dat op 6 januari wordt gevierd. Het Bijbelverhaal dat aan de viering verbonden is, zegt dat kort na de geboorte van Jezus drie wijzen uit het Oosten een ster zagen schitteren. Caspar, Melchior en Balthasar besloten deze heldere ster te volgen en kwamen zo tot in Bethlehem. Daar begroetten ze de pasgeboren Jezus  in de stal en schonken ze hem goud, wierook en mirre schonken.

Driekoningenstoet (Wijk Stuivenberg (Mechelen))

De Driekoningenstoet van de parochie Sint-Jakob trekt al bijna 30 jaar door de straten van de wijk Stuivenberg. Kinderen en volwassenen, sommigen verkleed, trekken er trommelend en met een collectebus op uit. De stoet wordt voorafgegaan door de Drie Koningen en door een wagen met Maria, Jozef en kindje Jezus. Tijdens de avondlijke stoet wordt er aangebeld bij de huizen. Ze vragen om een kleine financiële tegemoetkoming en ze laden afgedankte oude kerstbomen op. Ze collecteren steeds voor het goede doel.

Geitenmarkt (Bree)

In oktober is er jaarlijks een kermis in Bree. Die wordt traditioneel afgesloten met een geitenmarkt op maandag. Lange tijd werden er tijdens deze markt echt geiten verhandeld, maar in de loop der jaren verdween dat gebruik. In de jaren 1960 werd de oude traditie weer opgepikt en nieuw leven in geblazen. Vandaag de dag trekt tijdens de geitenmarkt een geitenstoet door het centrum van Bree. Er is een prijs voor de geiten en eigenaars die het best verkleed zijn. Na de stoet wordt er gefeest.

In Hove wordt ieder jaar op de laatste vrijdag van oktober een halloweentocht voor kinderen gehouden. In Vlaanderen is Halloween een vrij recent fenomeen, maar elders in de wereld wordt het feest al eeuwenlang gevierd. Oorspronkelijk was Halloween een dodenfeest uit Ierland en Schotland, waarop goede geesten verwelkomd en kwade geesten verjaagd werden. Pas nadat de genoemde landen gekerstend werden, kreeg het feest zijn huidige naam, die afgeleid is van All Hallows Eve, wat letterlijk ‘de avond voor Allerheiligen’ betekent.

Heilige Drievuldigheidsprocessie (Kester)

De Heilige Drievuligheid bestaat uit God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Waarschijnlijk was de eerste kerk van Kester toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid.en waren er in Herfelingen en Oetingen kapellen. Nadat de eerste kerk verdween, werd de nieuwe kerk toegewijd aan Sint-Maarten. In de volksmond heet de processie 'De Kesterweg of de paardenprocessie'. Deze processie vertrekt om 6 uur 's ochtends aan de kerk van Kester. Het Paardenvolk van Kester, ruiters van enkele Pajottenlandse verenigingen en voetvolk gaan vervolgens samen naar de kerk van Herfelingen.

Al meer dan 150 jaar wordt er in Vorselaar een jaarmarkt georganiseerd. Het is een markt, maar het is tevens het uitgelezen moment om er een groots dorpsfeest van te maken. Tegenwoordig tracht men bij de organisatie allerhande lokale verenigingen en andere organisaties te betrekken in het gebeuren. Op het programma staat er een ambachtenmarkt, boerenkermis, dorpsestafette/stratenloop, straattoneel en ga zo maar door. Elk jaar wordt het feest ingekleed volgens een thema.

Jaarmarkt en Volksfestival (Anderlecht)

Tot in het begin van de negentiende eeuw moesten de Anderlechtse handelaren telkens naar de Grote Markt in Brussel om hun waren te verkopen. In 1825 vroegen ze daarom toestemming aan het gemeentebestuur om in Anderlecht zelf ieder jaar een markt te mogen organiseren waar vee en andere producten konden worden verkocht. De gemeenteraadsleden gaven hun toestemming en Willem van Oranje, die in dat jaar de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden verenigde en dus aan het hoofd van het land stond, ondertekende een decreet dat de jaarmarkt mogelijk maakte.

De Kollefeesten bestaan al om en bij de 50 jaar. De Kollefeesten worden georganiseerd aan het Kollekasteel in Mariakerke. Dat is het sociaal-cultureel ontmoetingscentrum van de gemeente. Tijdens het feest is er plaats voor muziek, ambiance, eten en drinken. Er wordt ook telkens een culturele tentoonstelling aangeboden. Er wordt een rommelmarkt georganiseerd met oldtimerrit (auto's van de jaren 1950, 1960). Ook de kleine kinderen kunnen zich uitleven op de kinderkermis met kindermolen en de autoscooter.

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is de rooms-katholieke benaming voor de feestdag van de opneming van Maria in de hemel 'met lichaam en ziel'. Op heel wat plaatsen in Vlaanderen trekt er dan ook op 15 augustus een Maria Ommegang rond. Een Maria Ommegang is een van de meest traditionele uitingen van devotie voor Maria. Ook in Booischot trekt er sinds 1993 een Maria Ommegang door de straten van het dorp. Het jaar er voor werd immers het oorspronkelijke Mariabeeld van de kerk van Pijpelheide terug aan de gemeenschap gegeven.

Ommegang van de Hegge (Poederlee (Lille))

Op donderdag 28 januari 1412 stal Jan Van Der Langersteden, een verarmde jonker uit Herentals, uit de kerk van Wechelderzande een kelk waarin nog 5 geconsacreerde hosties zaten. Door zijn liederlijke leven had de jonker namelijk veel schulden gemaakt in herberg ‘In den Hoorn’ en om die te kunnen betalen, zag hij geen andere oplossing dan een heiligschennende diefstal plegen. Op de terugweg naar zijn verblijfplaats in Herentals verdwaalde de jonker in de Hegge in Poederlee. Welke weg hij ook koos, hij kwam steeds opnieuw op dezelfde plaats terecht.