Nieuws

Nieuw: Educatief pakket curieuzereuzen

Met het gratis educatief pakket Curieuzereuzen wil LECA kinderen uit het eerste en tweede leerjaar nieuwsgierig maken naar reuzen en alle bijzondere, grappige of juist herkenbare gewoonten en gebruiken die daarbij horen. Als leerkracht beschik je met Curieuzereuzen over alles wat je nodig hebt om de reuzencultuur samen met je leerlingen te ontdekken in de klas.

Erfgoedsector wint Gouden Woonwagen

Met de hulp van LECA en andere erfgoedorganisaties maken de Manoesjen, Roms en Voyageurs in Vlaanderen al een aantal jaar werk van een gezamenlijk erfgoedzorgtraject rond de woonwagencultuur. Omdat de grotere aandacht voor het erfgoed van woonwagenbewoners helpt om de toekomst van de woonvorm te verzekeren, mocht de erfgoedsector op 2 oktober 2017 de Gouden Woonwagen in ontvangst nemen.

Traditiedrager van de maand: Gaia Van Deynze doet aan cosplay

Cosplay zit in de lift. Steeds meer mensen verkleden zich als een personage uit hun favoriete game of serie en komen zo samen op bijeenkomsten. Hoe divers hun achtergronden ook mogen zijn, allemaal houden ze van games, fantasy of anime. Omwille van die fascinatie kregen cosplayers tot nu toe soms snel het label van uncoole nerd opgekleefd. Deze maand laat LECA daarom Gaia Van Deynze aan de het woord, die dat hardnekkige vooroordeel met haar kennis en kunde eigenhandig de wereld uit helpt. 

Wat is er eigenlijk griezelig aan Halloween?
Halloween: je houdt ervan of je haat het. Voor de een is het een aanleiding om het huis te versieren of in de verkleedkleren te duiken, voor een ander net iets om ver weg van te blijven. Het minste wat je kan zeggen, is dat Halloween intussen stevig op de kaart staat. Maar hoe werd de vooravond van 1 november het griezelfeest bij uitstek?
Gezocht: Campagnebeeld voor Erfgoeddag

Op 22 april 2018 staat Erfgoeddag in het teken van ‘Kiezen’. Wil jij het campagnebeeld voor de eerstvolgende editie leveren? Dan is de wedstrijd van FARO iets voor jou! Deelnemen kan tot 20 december 2017 via Facebook of Instagram. Uit alle inzendingen selecteren fotografen Michiel Hendryckx en Frieke Janssens de uiteindelijke winnaar.

Sint-Maartensroute in de maak

Beveren maakt sinds 2015 deel uit van het Europees Cultureel Netwerk Saint-Martin de Tours en is ook het aanspreekpunt voor Vlaanderen. Om het draagvlak voor een Vlaamse Sint-Maartensroute af te toetsen organiseerde de gemeente op 19 oktober 2017 een studiedag. Tijdens deze bijeenkomst werden de aanwezige gemeenten en steden, die langs de route liggen, uitgenodigd om mee te denken over de uitwerking ervan en gaven delegaties uit Frankrijk en Nederland uitleg bij hun Sint-Maartenstraditie. LECA volgt de erfgoedzorg rond de Sint-Maartenstraditie sinds 2009 mee op.

Erfgoedzorgtraject schutterserfgoed

Sinds juni 2017 zetten de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden en de verschillende schutterskoepels en -bonden hun schouders onder een gezamenlijk erfgoedzorgtraject. Onder begeleiding van LECA stippelt een werkgroep met vertegenwoordigers van de verschillende geledingen een traject op maat uit. Een eerste belangrijke stap is intussen gezet: in de loop van augustus werden via een grootschalige enquête de noden en behoeften van de historische schuttersgilden in kaart gebracht. De komende maanden wordt werk gemaakt van oplossingen die daaraan tegemoet komen.

LECA op RiV-Federatiedag op 7/10 in Nieuwpoort

Op 7 oktober 2017 zijn alle reuzenliefhebbers weer welkom op de jaarlijkse Federatiedag van Reuzen in Vlaanderen. Gaststad is deze keer Nieuwpoort, sinds jaar en dag de thuisbasis van Reuzengilde Jan Turpijn. Ook LECA is er traditioneel weer bij. Dit jaar sluiten wij de reeks toespraken af met de voorstelling van ons gloednieuwe initiatief rond reuzen. Benieuwd wat we in petto hebben? Schrijf je dan als de bliksem in voor de Federatiedag of hou onze volgende nieuwsbrief in de gaten.

Wat spoken studenten precies uit tijdens een cantus?

Nu het academiejaar 2017-2018 officieel afgetrapt is, draaien ook de vele studentenverenigingen in Vlaanderen weer op volle toeren. De komende weken zijn de jongens en meisjes in hun typerende laboratoriumjassen met verbondsschild en pet en lint, dan ook niet uit de straatbeeld van studentensteden weg te denken. Dat ze terug zijn, betekent ook dat er weer een hele reeks cantussen zit aan te komen. Maar wat gebeurt er precies tijdens zo’n zangfeest in een achterzaaltje van een studentencafé?

Traditiedrager van de maand: Sofie Embrechts over de Kastelse Pompoenmaand

Pompoenen van 800 kilo en meer, racen op het water in een uitgehold exemplaar of katapultschieten met de iets kleinere versies: in Kasterlee, sinds jaar en dag hèt pompoendorp van België, kan het allemaal. Oktober is er traditioneel de Pompoenmaand. In de praktijk betekent dat heel veel pompoenen in het straatbeeld en weekends vol populaire pompoenactiviteiten, zoals een pompoenmarkt, het pompoenschieten en zelfs een heuse pompoenregatta.

Pagina's