Brood en gebak bij Islamitische gebruiken

Brood en gebak bij Islamitische gebruiken

Hoewel brood en gebak in de islamistische keuken een belangrijke rol spelen, zijn er weinig specifieke vormen van gebak verbonden aan bepaalde feesten. Zo wordt tijdens het Suikerfeest zoet gebak geserveerd dat echter heel het jaar door ook wordt gegeten. Het Suikerfeest of het kleine feest is één van de belangrijkste feesten voor de islamitische gemeenschap. In het Arabisch wordt het feest 'îd al-fiṭr of Aid al-Fitr genoemd. Dit feest valt steeds op de eerste dag van de tiende maand, maar valt niet ieder jaar op dezelfde datum gezien de islamitische kalender rekening houdt met de stand van de maan. Het feest duurt minstens één, maar meestal drie dagen. Aan het begin van die drie dagen doen moslims wat Mohammed deed: vroeg opstaan, zich baden, nieuwe kledij aantrekken, iets eten en dan naar de moskee gaan om het feestgebed te bidden. Tijdens de drie feestdagen gaat men bij familie en vrienden op bezoek, waar men overal op zoete lekkernijen (tatlı) wordt onthaald. Zo serveren ze bijvoorbeeld Turks fruit (lokum), kaimati, halva of baklava. Er worden ook wenskaarten naar elkaar gestuurd en soms worden er geschenken uitgedeeld, vooral dan aan de kinderen. Tegenwoordig is het Suikerfeest op vele plaatsen uitgegroeid tot een heus buurtfeest waarop iedereen welkom is.

LITERATUUR

De Tavernier, J. (Red.), Ons dagelijks brood. Over oude en nieuwe spijswetten, Acco, Leuven, 2010.