Hanswijkprocessie (Mechelen)

Hanswijkprocessie (Mechelen)
Tijdstip
de zondag voor Onze-Lieve-Heer Hemelvaart
Datum
21 mei 2017
Locatie
Mechelen
Algemene info

Hanswijk is een oude Mechelse wijk en tevens een oude bedevaartplaats. De Mariadevotie had er reeds zijn oorsprong aan het eind van de tiende eeuw. De processie zelf gaat terug tot 1272. De Hanswijkprocessie is een unieke traditie waarin Mariaverering, historische evocatie, artistieke en catechetische rijkdom samenkomen. Zo’n 2000 deelnemers, een 20-tal wagens, meer dan 100 paarden, talrijke muzikanten, koren en dansgroepen zorgen voor een anderhalf uur durend kleurrijk en wervelend spektakel. De processie omvat twee grote delen: een historische evocatie van de geschiedenis van Hanswijk en het rijke Mechelse verleden en de roeping van de mens, uitgebeeld in bijbelse taferelen, waarbij Maria op weg gaat naar haar Zoon Jezus in het H. Sacrament, gedragen door de Kardinaal.

Naast de jaarlijkse Hanswijkprocessie zijn er in deze wijk ook om de 25 jaar de Hanswijkjubelfeesten. Op de normale processiedatum is er dan een Jubelprocessie. Dit is een bidprocessie waarin het beeld van Onze-Lieve Vrouw, de relieken van Sint-Rombouts en het Heilig Sacrament worden meegedragen, maar zonder verklede groepen. Enkele maanden later is er de Hanswijkcavalcade, met verklede groepen en uitbeeldingen. Tijdens een Jubelljaar zijn er nog vele andere evenementen in de Hanswijk. De meest recente Hanswijkjubelfeesten hadden plaats in 2013.

Organiserende vereniging
Hanswijkprocessie vzw
Werking van de vereniging
Het organiseren van de jaarlijkse Hanswijkprocessie.
Website van de vereniging
http://www.hanswijkprocessie.be
Publicaties van de vereniging
de "Hanswijkwijzer", een gratis contactblaadje voor alle medewerkers en deelnemers. Verschijnt vier maal per jaar.
Andere activiteiten van de vereniging
het organiseren van het tweejaarlijks benefietconcert ten voordele van de Hanswijkprocessie en het organiseren van de 25-jaarlijkse Hanswijkjubelfeesten (volgende editie in 2013 met o.m. de 12e Hanswijkcavalcade).
Contactgegevens
Van Vaeck Frieda (secretaris)
Augustijnenstraat 74
2800 Mechelen
Telefoon: 015 42 01 40